Data:24 lipca, 2013

Dietetyka

Dietetyka Sportowa = żywienie + suplementacja

1 dniowy kurs dietetyki sportowej poświęcony nauce prawidłowych zasad żywieniowych w sporcie oraz osobom pragnącym żyć zdrowo.

Kursanci po zdobyciu wiedzy i otrzymaniu dokumentu mogą:

  • samodzielnie układać plany żywieniowe na redukcję tkanki tłuszczowej lub budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej;
  • odpowiednio dobierać suplementy i informować swoich klientów zarówno o wskazaniach jak i o przeciw wskazaniach;
  • prowadzić płatne konsultacje klientom indywidualnym;
  • modyfikować istniejące już plany żywieniowe i nanosić własne poprawki;
  • prowadzić własne seminaria o prawidłowym odżywianiu w klubach sportowych i osobom prywatnym.

 

Program kursu:

Blok I teoretyczny:
Opanowanie podstaw dietetyki i terminów z nią związanych;

  • Pojęcie 1 kcal;
  • Białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, błonnik;
  • Zapotrzebowanie organizmu na: białko, węglowodany, tłuszcze;
  • Anabolizm, katabolizm, anty kataboliki;
  • Hipertrofia mięśniowa;
  • Nad kompensacja;
  • Deficyt kaloryczny;
  • Nadwyżka kaloryczna;
  • Rola wody w organizmie;
  • Suplementacja, rodzaje suplementów i odżywek jako uzupełnienie diety (zastosowanie, dawkowanie oraz przeciwwskazania).

 

Blok II praktyczny:

  • Wyliczanie zapotrzebowania energetycznego na białko, węglowodany, tłuszcze dla różnych typów osób;
  • Nauka rozpisywania planów żywieniowych wraz z suplementacją;
  • Technika kontroli wagi i szybkość spalania tkanki tłuszczowej;
  • Sposoby radzenia sobie ze stagnacją w spalaniu tkanki tłuszczowej;
  • Modyfikacje planów dietetycznych;
  • Sposób na płaski umięśniony brzuch.

 

Blok III nadprogramowy:

  • po ukończonym szkoleniu, kursanci mogą nawiązać własne dyskusje między sobą lub zadawać indywidualne pytania prowadzącemu na osobności

Na szkolenie prosimy zabrać:

    • duży zeszyt A4 na sztywnej okładce;
    • 2 długopisy
    • żółty zakreślacz
    • Linijkę
    • telefon / kalkulator
    • coś do jedzenia

 

Po ukończeniu szkolenia kursanci do maksymalnie 14 dni otrzymują certyfikat potwierdzający zdobyte umiejętności. Każdy dokument posiada numer identyfikacyjny wpisany razem z danymi uczestnika do rejestru bazy danych Wyższej Szkoły Trenerskiej.

Czas trwania: 5 – 8 godzin

Sprawdź termin najbliższego szkolenia w dziale „Terminy Kursów”

Aby zarezerwować miejsce należy dokonać wpłaty na konto bankowe Wyższej Szkoły Trenerskiej.

W polu tytuł należy podać: Imię i Nazwisko, miasto i datę w którym będzie odbywał się kurs z dopiskiem: Dietetyka

Wypełnij również formularz zgłoszeniowy (dostępny na stronie głównej WST) i odeślij go na biuro@wst-edu.pl

Wyższa Szkoła Trenerska
nr konta: 34 1050 1461 1000 0091 3544 5055
ul. Koryznowej 2B/160
20-137 Lublin
NIP: 9462456868